Hei kolmasluokkalaisten opettaja,
Olemme tuottaneet luokkanne käyttöön Alvar Aalto -museon osuuden Jyväskylän kaupungin kulttuuriopetussuunnitelmasta. Näiden ohjeiden avulla pääsette omalla koulullanne osallistumaan kolmasluokkalaisten kulttuuriopetussuunnitelma Kompassiin. Materiaali sisältää kolme osaa: kuvaesityksen, videoaineiston ja koulussa toteutettavan projektitehtävän.
1. Kuka Alvar Aalto? -kuvaesitys
Katsotaan yhdessä kuvia Alvar Aallon elämästä ja työuran varrelta. Esityksessä kerrotaan Aallon lapsuudesta, perheestä, mielenkiinnon kohteista ja siitä, miten hänestä tuli arkkitehti. Kuvissa nähdään joitakin Aallon tunnetuimpia rakennuksia sekä muotoilua. Materiaali sisältää pohdintakysymyksiä luokassa käytävän keskustelun tueksi. Tarkoituksena on esittää havaintoja, kommentoida, kysellä ja verrata esimerkiksi Aallon lapsuutta omaan elämään.
Kuvaesitys löytyy PDF-muodossa täältä.
2. Videot
Videomateriaali vie tutkimusretkelle Aallon arkkitehtuurin pariin ja johdattaa tutkimaan myös omaa ympäristöä. Videoaineistossa käydään tutkimassa Alvar Aallon suunnittelemaa Jyväskylän yliopiston kampusaluetta. Lyhyet videoklipit esittelevät kampuksen osia ja eri rakennuksia. Videoiden yhteydessä esitetyt kysymykset puolestaan johdattelevat tarkkailemaan omaa ympäristöä. Oman koulun alueella voitte käydä joko pienissä ryhmissä tai koko luokan voimin tutkimassa asioita ja lopuksi keskustella havainnoistanne.
Lähikoulujen oppilaiden kanssa voi mahdollisuuksien mukaan myös tehdä retken kampusalueelle.
3. Unelmien koulualue -projektitehtävä
Arkkitehtuuriprojektina oppilaat pääsevät suunnittelemaan “Unelmien koulualueen”. Katsottu materiaali on johdattanut pohtimaan, millaisia asioita hyvällä ja toimivalla alueella voi olla – onhan yliopiston kampus myös koulualue. Toisaalta on pohdittu sitä, miten arkkitehtuuri suhteutuu maisemaan ja maastonmuotoihin. Nyt oppilailla on mahdollisuus suunnitella omanlaisensa alue ja antaa myös mielikuvitukselle tilaa.
Projektia varten tulostetaan A3-kokoinen karttapohja. Voitte tehdä joko koko luokan yhteisen projektin tai jakaa oppilaat pienempiin ryhmiin. Voitte vapaavalintaisesti joko piirtää ja värittää rakennukset ja muut elementit pohjalle tai jos koululta löytyy materiaaleja, voitte askarrella kolmiulotteisen alueen. Voitte hyödyntää esim. kangastilkkuja, tikkuja, palikoita, purkkeja, korkkeja, narunpätkiä yms.
Pohtikaa, miten rakennukset/kulkuväylät/viheralueet kannattaa sijoittaa. Miten ne sopivat maisemaan? Mitä koulun alueella tarvitaan? Mitä siellä olisi mukava olla? Oletko haaveillut, että koulullasi olisi esimerkiksi jokin harrastuspaikka? Millaisia asioita unelmiesi koulualueelta löytyy?
Jyväskylän kulttuuriopetussuunnitelma Kompassiin kuuluvat koulut:
Lopuksi ottakaa kuva valmiista työstä/töistä ja lähettäkää kuvat sähköpostilla osoitteeseen lotta.leskela@alvaraalto.fi. Huomioittehan, että kuvissa mahdollisesti näkyvien oppilaiden kuvauslupa-asiat ovat kunnossa. Halutessanne voitte myös kertoa projektistanne – olisi mukava kuulla, miten sujui! Vastaamme viestiinne ja kokoamme kuvista koosteen Verkkonäyttely-sivulle keväällä 2023, jolloin pääsette näkemään myös muiden koulujen projektitöitä.
Haluaisimme saada palautetta tästä Arkkitehtuurikompassi-aineistosta, jotta saamme tietoa sen toimivuudesta ja voimme kehittää sitä edelleen. Palautekyselyyn voi vastata täällä. Vastaaminen kestää noin 5 minuuttia. Kiitos avustasi.
Mukavia hetkiä arkkitehtuurin parissa!
Toivottaa Alvar Aalto -museon väki